مانیتورینگ در صنعت

روش های آلارم نویسی در hmi delta چگونه است؟

روش های آلارم نویسی در hmi delta چگونه است؟

اچ ام آی دلتا یکی از پرفروش ترین محصولات شرکت دلتا به حساب می آید که امکان پردازش اطلاعات مختلف از طریق ارتباط با تجهیزات کنترلی گوناگون را برای ما فراهم می سازد. یکی از مهم ترین مهارت هایی که باید بلد باشید، آلارم نویسی در HMI Delta است که به کمک آن امکان کنترل کامل رو اتفاقات و هشدارهای سیستم را خواهید داشت تا مقادیر مورد نیاز در خروجی را به اپراتور اطلاع داده یا هشدار دهید. در ادامه به طور کامل و جامع آلارم نویسی در HMI Delta را در سری های DOP-B و DOP-100 به شما آموزش خواهیم داد.

آلارم نویسی در HMI Delta سری DOP-B

ابتدا باید با انواع المان های آلارم آشنا شوید که در تصویر زیر قابل مشاهده است:

آلارم

قبل از اینکه از المان های آلارم استفاده کنید باید در قسمت ALARM SETUP از بخش option تنظیمات را انجام دهید:

نصب آلارم

مثلا در اینجا read address معادل $1600 و sample time را معادل 0.5، max record را معادل 100 و مابقی را هم طبق تصویر زیر تنظیم کنید:

نصب آلارم 2

در مرحله بعدی طبق چیزی که در تصویر زیر می بینید، 5 باتن maintained با آدرس های زیر در صفحه Drag کنید. در تنظیمات مربوط به هر باتن، رنگ state 1 را قرمز بگذارید.

استارت 1

بعد از اینکه این موارد را انجام دادید، تنظیمات برنامه را کامپایل کنید و داخل HMI دانلود نمایید.

بعد از اینکه برنامه را دانلود کردید، وقتی هر کدام از باتن ها را فشار دهید و هر کدام از باتن ها یک شوند، بار آلارم به شکل روا در بالای صفحه مشخص خواهد شد و هر آلارمی که فعال شده باشد در بار آلارم نمایش می گیرد.

در ادامه باید با قسمت Alarm Setup به طور کامل آشنا شوید.

آموزش بخش Alarm Setup Properties

ابتدا به پنجره زیر نگاه کنید. ما تمامی قسمت های آن را برای شما توضیح می دهیم:

گذینه های نصب آلارم

Read address: در این قسمت می توانید برای شروع آدرس آلارم ها از آدرس مموری داخلی یا رجیستر خارجی استفاده کنید.

Scan Time: مدت زمان هر بار نمونه برداری از آدرس داده ای که در بخش Read Address مشخص کرده اید را نشان می دهد.

Max Record: در این قسمت حداکثر مقدر قابل قبول، 9999 است.

Hold: در این قسمت می توانید آلارم ها را در حافظه Sdcard، Sram HMI یا فلش مموری ذخیره کنید. اگر گزینه CSV را بزنید، امکان ذخیره سازی به شکل فایل اکسل در فلش مموری یا SD کارت را خواهید داشت.

Exit Screen Saver when Alarm Triggered: در صورتی که Screen Saver فعال باشد هر بار که یکی از آلارم ها فعال شود از Screen Saver خارج خواهد شد.

Enable: با فعالسازی این گزینه، Moving alarm sign فعال می شود.

Position: با این گزینه می توان قسمت قرارگیری آلارم بار را مشخص کنید که در بالا باشد یا پایین.

Direction: با این گزینه جهت حرکت Alarm Message به سمت راست یا چپ را مشخص می کنید.

Moving Point: هر چقدر این مقدار بزرگتر باشد، فاصله بین پیام آلارم ها هم بیشتر خواهد شد.

Interval: فاصله زمانی بین دو پیام آلارم با این قسمت مشخص می گردد.

Background Color: اگر می خواهید رنگ پس زمینه آلارم بار را تغییر دهید با این قسمت است.

توضیحات بخش Show Alarm Message Content

LED: اگر تیک این گزینه را بزنید، آلارم هایی که در حین تحریک باشند نمایش داده خواهند شد.

Number: تعداد آلارم را به شما می گوید که حداکثر 8102 عدد است.

Message Content: پیامی که برای هر آلارم وجود دارد را نمایش می دهد.

Text Color: رنگ نمایش پیام برای هر آلارم را تعیین می کند.

Property: نحوه تحریک شدن آلارم با این بخش مشخص می گردد. اگر ON باشد با لبه بالا رونده و اگر OFF باشد با لبه پایین رونده آلارم فعال می گردد.

Go to Screen: با این گزینه می توانید مشخص کنید که وقتی آلارم فعال می شود به صفحه خاصی برود یا نه.

Mail Information: با فعال کردن این گزینه می توانید تحت SMTP به مخاطب هایی که تعریف کرده اید ایمیل بزنید.

History Alarm Table: برای این منظور یک جدول آلارم در صفحه آورده و تنظیمات آن را مشابه مثال قبلی انجام دهید. یک History Alarm Table به صفحه HMI اضافه کرده و در قسمت Details مربوط به آن، تنظیمات را مثل شکل زیر وارد نمایید:

فهرست تاریخچه آلارم

طبق شکل زیر هر موقع آلارم ها فعال شوند، هر آلارم با تاریخ و ساعت در جدولی مثل تصویر زیر مشخص خواهند شد:

فهرست تاریخچه آلارم 2

توضیحات کامل Active Alarm Table برای آلارم نویسی در HMI Delta

در ادامه آموزش آلارم نویسی در HMI Delta به مبحث Active Alarm Table می رسیم. فرق این جدول با جدول History این است که وقتی آلارم غیر فعال می شود تاریخچه آن نمایش داده نشده و فقط آلارم هایی که فعال و اکتیو هستند در جدول نمایش دارند.

برای فعال کردن این جدول یک Active Alarm List اضافه کرده و مشابه مثال قبلی تنظیمات را مطابق تصویر زیر انجام دهید:

فهرست آلارم فعال

در تصویر زیر می بینید که آلارم هایی که غیر فعال هستند از جدول پاک شده اند:

فهرست آلارم فعال 2

توضیحات کامل Alarm Frequency Table برای آلارم نویسی در HMI Delta

با این جدول می توانید از تعداد تکرار آلارم ها در یک سیستم مطلع شوید. برای این منظور در ادامه مثال قبلی یک Alarm Frequency Table اضافه کرده و تنظیمات را دقیقا مشابه تصویر زیر انجام دهید:

جدول فرکانس زنگ هشدار

همانطور که می بینید تعداد تکرار آلارم ها مطابق تصویر زیر برای شما به نمایش در می آیند. تعداد آلارم ها در مستطیل قرمز نمایش داده می شوند:

زنگ هشدار-فرکانس-جدول

توضیحات کامل Alarm Moving Sign برای آلارم نویسی در HMI Delta

توضیحات مربوط به این المان در آلارم نویسی در HMI Delta را در بخش ابتدایی آموزش آورده ایم.

به این نکته مهم دقت داشته باشید که اگر در بخش Alarm Setup آدرس Read Address را یک رجیستر مثلا D0 از PLC بگذارید، 00 آلارم اول مربوط به D0 هستند. به عبارتی اگر بیت اول رجیستر D0، یک شود و شرط Trigger on باشد، آلارم اول فعال خواهد شد و اگر بیت دوم یک شود آلارم دوم فعال خواهد شد و همین رویه از آلارم 01 تا 28 مربوط به D1 می شوند تا آخر. اما اگر این آدرس را معادل M0 بگذارید به شکل پیوسته آلارم 0 برای فعال شدن M0، آلارم 8 برای M1، آلارم 2 برای M2 و غیره اختصاص پیدا خواهد کرد.

آلارم نویسی در HMI Delta سری DOP-100

آلارم نویسی در HMI سری DOP-100 کاملا متفاوت از سری DOP-B است. در واقع در آلارم نویسی برای HMI Delta سری DOP-100 برخلاف سری DOP-B و مثل سری DOP-W می توانید آدرس های پشت سر هم برای آلارم ها استفاده کرده و هم برای هر آلارم آدرس جداگانه استفاده کنید. ویژگی خاص و ویژه تنظیمات آلارم نویسی سری DOP-100 این است که می توانید پیام آلارم ها را به صورت داینامیک بنویسید. مثلا اگر آلارم را برای متغیری مثل دما بنویسید می توانید مقدار لحظه ای دما را در متن آلارم بنویسید که در ادامه این مطلب توضیح داده ایم.

آلارم نویسی در HMI Delta سری DOP-100 بخش Alarm Setting

به تصویر زیر دقت کنید. برای انجام تنظیمات در برنامه DOPSoft از منو Option گزینه Alarm Setting را بزنید:

تنظیمات DOP-100

پس از آن پنجره ای باز می شود که برای تنظیمات بوده و شامل دو قسمت است. بخش Properties برای تنظیمات عمومی و بخش Detail برای آدرس دهی و تنظیمات آلارم ها می باشد.

Properties

تعداد آلارم های قابل استفاده، 4096 بیت یا 256 رجیستر هستند که به دو شکل Continuous یا پیوسته و یا None-Continuous یا غیر پیوسته خواهند بود. شکل زیر پنجره Properties است:

گزینه ها

به ترتیب بخش های مختلف آن عبارتند از:

1. Continuous Address Alarm

این گزینه به طور پیش فرض غیر فعال است بنابراین آدرس هر آلارم جداگانه و ناپیوسته وارد خواهد شد اما اگر فعال کنید به شکل پیوسته آدرس آلارم ها پشت سر هم از اولین آدرسی که در قسمت Address در این بخش وارد کنید تا 4096 بیت وارد خواهد شد.

2. Import | Alarm | Data | Table

جدول آلارم را می توانید از قبل تهیه کرده و با این گزینه به شکل فرمت .xls یا .xlsx یا .alm وارد برنامه کنید. دقت داشته باشید که هر سطر و ستون برنامه ای که در جدول تهیه می کنید باید مثل تنظیمات بخش Detail باشد و هر ستون برنامه اکسل همان عنوان ستون در بخش Detail را داشته باشد و طبق آن تنظیم گردد:

جدول ورودی-آلارم-داده

3. Export Alarm Data Table

با این گزینه می توانید از تنظیماتی که در بخش Alarm Setting انجام داده اید خروجی با فرمت .xls یا .xlsx بگیرید تا در برنامه های دیگر استفاده کنید.

4. Detail

توضیحات این بخش برای آلارم نویسی در HMI دلتا به شرح زیر هستند:

Scan Time: زمان نمونه گیری و بررسی وضعیت آلارم

Max Record: ماکزیمم تعداد رکورد که از هر آلارم ثبت می شود که مقدار آن عددی بین 1 تا 999 است و اگر خارج از این بازه قرار بگیرد خطای زیر را خواهید دید:

حداکثر رکورد

Non-Volatile Data Storage: اگر None را انتخاب کنید رکوردهای آلارم ها ثبت نخواهد شد و اگر HMI یا USB Disk را انتخاب نمایید رکوردها در محلی که مشخص کرده اید ذخیره خواهند شد.

Export CSV File: با انتخاب کردن گزینه YES می توانید گزارش به شکل فایل اکسل با فرمت CSV از آلارم ها روی فلش یا اس دی کارت داشته باشید.

Exit Screensaver when alarm occurs: با انتخاب گزینه YES در صورتی که آلارم رخ دهد صفحه HMI از حالت Screen Saver خارج شده و به صفحه آلارم می شود البته به شرطی که تنظیمات آن در HMI انجام شده باشد.

Display Alarm Screen: می توانید نمایش صفحه آلارم را به دو شکل دستی یا Manual و اتوماتیک یا Auto تنظیم کنید. در حالت اتوماتیک وقتی آلارم رخ می دهد اتوماتیک وارد تنظیمات آلارم می شوید اما در حالت دستی برای اینکه به صفحه آلارم بروید ابتدا باید در Detail صفحه مورد نظر را مشخص کرده و سپس با کلید Trigger Alarm Screen که در المان Alarm History Table قرار دارد، وارد صفحه تریگر آلارم شوید.

نمایش زنگ هشدار

5. Alarm Moving Sign

توضیحات این بخش به شرح برای آلارم نویسی در HMI Delta به شرح زیر است:

Enable: با انتخاب گزینه YES متنی که برای آلارم نوشته شده در صفحه که در قسمت Alarm Screen مشخص کرده اید به شکل متحرک نمایش داده می شود.

Position: با این قسمت می توانید محل نمایش متن آلارم را در بالای صفحه یا پایین صفحه HMI که به ترتیب Top و Bottom می شود تغییر دهید.

Direction: جهت حرکت متن را مشخص می کند که به عنوان مثال، Left از راست به چپ، Right از چپ به راست، Up از پایین به بالا گوشه سمت چپ، Down از بالا به پایین گوشه سمت چپ است.

Points Per Time: فاصله متن متحرک را برحسب نقطه مشخص می کند که مقدار آن عددی بین 1 تا 50 پیکسل است.

Interval: فاصله زمانی یا وقفه حرکت متون را می توانید با این پارامتر مشخص کنید که برحسب میلی ثانیه است. مثلا اگر 50 میلی ثانیه را را انتخاب کنید، حرکت متن خطا در زمان کوتاهتری انجام شده و بنابراین سرعت حرکت متن بیشتر می گردد.

علامت زنگ هشدار متحرک

Background Color: رنگ پس زمینه نوار نمایش متن را می توانید در این قسمت تغییر دهید.

عوض کردن رنگ بکگراند

Translucent:

با این گزینه وضوح نمایش پیام خطا را می توانید عددی بین 255 و صفر تنظیم کنید.

ترانسلوکتترانسلوکت1

Detail

اولین بخش از تنظیمات DOP-100 که Properties بود به همراه قسمت های مختلف آن را توضیح دادیم و اکنون به بررسی بخش دوم یعنی Detail می پردازیم. تأکید می کنم برای آلارم نویسی در HMI Delta آشنایی با این بخش ها الزامی است.

جزئیات

1. شماره آلارم (No): در صورتی که کنار آن علامت * باشد یعنی آلارم فعال است که می توانید متن مناسب آن را بگذارید.جزئیات 1

2. Message Content: محتوای متن آلارم را در این قسمت وارد کنید که می توانید متغیر هم بگذارید. برای این کار باید از Monitoring Address استفاده کنید.

Monitoring Address آدرس متغیری است که می توانید از آن در نمایش متن آلارم یا تعریف Condition استفاده کنید. برای اینکه متن آلارم حالت داینامیک داشته باشد و بتوانید مقدار یک متغیر (Monitoring Address) را در زمان رخ دادن آلارم ثبت کنید باید در متن آن %d1 را برای ثبت محتوا Monitoring Address بنویسید مثل تصویر زیر:

آدرس مانیتورینگ

در این حالت مقدار متغیرها در زمان ثبت شده و طبق مثال بالا از حافظه داخلی استفاده می شود. شما می توانید از رجیسترهای PLC یا دستگاه های دیگر در Monitoring Address استفاده نمایید که در کنار Trigger Condition به شما توانایی کنترل دقیق تر آلارم ها را می دهد تا برای تنظیم آلارم نیازی به برنامه نویسی PLC یا ماکرونویسی نداشته باشید.

آدرس مانیتورینگ1

3. Category: ماهیت این گزینه مثل Group در HMI های سری B است. با کمک این گزینه می توانید آلارم ها را گروه بندی کرده و مقدار آن را بین 1 تا 255 قرار دهید. برای دسترسی راحتتر می توانید گزینه Alarm Category Setting را از منو ابزار شکل زیر انتخاب نموده تا پنجره نشان داده شده در تصویر زیر را ببینید:

تنظیمات دسته ای آلارم

اما شاید این سوال پیش بیاید که کاربرد Category چیست؟ به این مثال دقت کنید. گر Starting Alarm Number را روی 1 بگذارید و Ending Alarm Number را روی 10 بگذارید و 5 را به عنوان Category ID انتخاب نمایید، آلارم های 1 تا 10 در گروه 5 قرار خواهند گرفت. حتما دقت کنید که پس از اینکه تنظیمات را اعمال کردید، گزینه Batch Setting را بزنید تا تغییرات ترتیب اثر داده شوند.

4. Type: وقتی گزینه Continuous Alarm Address فعال باشد Type هر آلارم به صورت بیت خواهد بود. اگر این گزینه غیر فعال باشد، یعنی آدرس آلارم ها جداگانه وارد شود و گزینه Type فعال شده و می توانید تایپ آلارم را به شکل Bit یا Word انتخاب کنید. با مشخص کردن تایپ آلارم، Trigger Condition متناسب با آن هم تغییر خواهد کرد.

5. Address: اگر آدرس ها پیوسته باشند آلارم ها از آدرسی که در بخش Properties وارد می کنید شروع می شوند ولی اگر پیوسته نباشند یعنی گزینه Continuous Alarm Address غیر فعال باشد، آلارم ها با آدرس های جداگانه تعیین خواهد شد. آدرس هر آلارم را باید در ستون Address بگذارید.

6. Trigger Condition: اگر تایپ آلارم به شکل بیت باشد، Condition به صورت ON/OFF خواهد بود؛ ON یعنی وقتی بیت آلارم یک شد آلارم فعال و متن آلارم نمایش داده شود و OFF یعنی وقتی بیت آلارم OFF که شد آلارم فعال شود. اگر آدرس آلارم ها جداگانه تعیین می شوند تایپ هر آلارم را به شکل Word انتخاب کنید که در این صورت Condition از حالت ON/OFF خارج گشته و برای تحریک شدن آلارم، شرط مورد نظر را بنویسید. نمونه آن را در تصویر زیر مشاهده می کنید:

شرایط ماشه

اگر تایپ به صورت Word انتخاب شده باشد در ستون Condition با زدن آیکونی که به شکل سه نقطه ردیفی است، وارد پنجره Trigger Condition Setting می شوید:

شرایط ماشه1

در پنجره Trigger Condition Setting با کمک توابع مقایسه ای برای رجیستر Monitoring Address و متغیرهای Value 1 و Value 2 امکان تعیین کردن شرط برای تریگر شدن آلارم وجود دارد. دو پارامتر Value 1 و 2 می توانند عدد ثابت یعنی Constant یا رجیستری از PLC یا حافظه داخلی HMI باشند. برای تعریف کردن Condition نیاز نیست که حتما از Monitoring Address استفاده کنید.

در قسمت Operand تابع شرط که شامل کوچکتری، بزرگتری، تساوی و غیره است را انتخاب نمایید. شکل زیر توابع را به خوبی نشان می دهد:

مطالعه کنید:  آشنایی با بهترین نرم افزار مانیتورینگ صنعتی و ویژگی آنها

operand

  • اگر از Monitoring Address در دستورات تساوی، کوچکتری، کوچکتر مساوی، بزرگتری و بزرگتر مساوی استفاده کنید، Value 1 همان رجیستر آلارم (Monitoring Address) است ولی در حالت دو شرطی ( >,< و <= ,<= ) مقدار رجیستر آلارم با مقادیر Value1 و Value2 مقایسه می گردد:

7. Monitoring Address: در متن پیام می توانید یک دیتا متغیر استفاده نموده و مقدار آن را در موقع رخ دادن آلارم ثبت کنید. مثلا اگر برای دما آلارم تعریف کرده باشید مقدار دما در موقع رخ دادن آلارم در متن آلارم ثبت خواهد شد. برای این کار باید آدرس رجیستر مدنظر را در قسمت Monitoring Address وارد کرده و در متن آلارم آن را به صورت رشته (%d1) بنویسید. به شکل زیر دقت کنید:دی 1

هر موقع که آلارم فعال می شود متغیر با مقداری که برای آن در نظر گرفته شده در قسمت Monitoring Address هم ثبت خواهد شد:

آلارم 2

8. Text Color: رنگ متن آلارم را باید در قسمت زیر مشخص کنید:رنگ متن ها9. Alarm Screen: در این قسمت شما می توانید چیزی که روی صفحه نمایش HMI پس از ایجاد آلارم نمایش داده می شود را تعیین کنید:متن صفحه

البته می توانید Sub Screen هم ایجاد کرده و آن را در بخش Alarm Screen انتخاب کنید تا هر صفحه ای از HMI که فعال بود موقع رخ دادن آلارم، صفحه Sub Screen را نمایش دهد. به شکل زیر دقت کنید:

صفحه فرعی

10. Mail: در صورتی که می خواهید بعد از اتفاق افتادن هر آلارم یک ایمیل برای شما ارسال شود بید در این قسمت آدرس ایمیل خود را برای هر آلارم وارد کرده و از قسمت Options، سپس Configuration، پس از آن Network و نهایتا بخش SMTP تنظیمات مربوطه را انجام دهید. دقت کنید که HMI حتما باید به اینترنت وصل باشد.

mail

در تصویر بالا به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. در قسمت To آدرس ایمیل گیرنده اصلی را وارد کنید
  2. در قسمت Cc آدرس ایمیل هایی که می خواهید برای گیرنده اصلی قابل مشاهده باشد را وارد کنید
  3. در قسمت Bcc گیرنده هایی که می خواهید یک کپی از ایمیل را بگیرند و در عین حال نمی خواهید گیرنده اصلی و Cc آن را مشاهده کنند وارد کنید
  4. در قسمت Subject هر چیزی وارد کنید غیر قابل تغییر است و محتوای آن براساس آلارم مشخص می شود
  5. اگر می خواهید یک تصویر با فرمت PNG از صفحه آلارم به گیرنده ارسال شود، گزینه Attach Current Screen را وارد کنید. حتی امکان ارسال متن با ایمیل هم وجود دارد.

SMTP چیست؟

در قسمت های بالایی صحبت از تنظیمات SMTP کردیم اما SMTP چیست؟ SMTP مخفف واژه Simple Mail Transfer Protocol است که به کمک آن می توانید ایمیل ارسال کنید. برای این کار باید در پنجره Alarm Setting ایمیل فرد گیرنده آلارم ها را مشخص کنید که باید از مسیر Options، سپس Configuration، پس از آن Network و نهایتا بخش SMTP تنظیمات مربوطه را انجام دهید. تنظیمات هم طبق تصویر زیر قابل انجام است:

اس ام تی پی

1. در این قسمت به دو روش، یکی با تعیین اسم دامنه و یکی با مشخص کردن IP سرور ایمیل می توانید اطلاعات گیرنده ایمیل را وارد نمایید. در شکل زیر روش Domain Name را می بینید که خیلی ساده است و نیاز به در دسترس بودن سرور در حالت Server IP نیست:

Enable-Mail-Host

اگر روش Server IP را می پسندید، به روش های مختلف امکان دسترسی به IP مدنظر وجود دارد. بهترین کار این است که در قسمت Search ویندوز، در منو RUN عبارت CMD را جستجو کرده و در پنجره باز شده عبارت Ping SMTP.gmail.com را بزنید. نتیجه نمایش داده شده نزدیکترین IP سرور به شماست. تنظیمات پیش فرض پورت سرور هم 21 است.

ای دی سرور مایل

2. قسمت SSL که مخفف Secure Sockets Layer هست برای امنیت ارسال و دریافت دیتاها در بستر اینترنت است که اولین بار شرکت Netscape برای حفظ محرمانگی و یکپارچه سازی ارتباطات بین دو برنامه با تأیید هویت سرور عرضه شد. برای استفاده از SSL، ایمیل شما هم باید همچین ویژگی داشته باشد که برای فعالسازی آن به شکل زیر عمل کنید:

اول وارد ایمیل شده و مثل شکل زیر وارد بخش تنظیمات امنیتی گشته و گزینه دریافت و ارسال ایمیل های SSL را بزنید:

  1. وارد ایمیلتان شوید:وارد کردن ایمیل
  2. گزینه Sign-in and Security را انتخاب نمایید:انتخاب گزینه Sign-in-and-Security
  3. به انتهای صفحه بروید و گزینه Allow less secure apps را فعال نمایید:انتخاب گزینه Allow less secure apps

بعد از اینکه تنظیمات را انجام دادید می توانید ایمیل های SMTP را تحت SSL دریافت کنید. شماره پورت برای SSL هم 465 است. با SMTP روزانه می توانید 200 ایمیل ارسال کنید و اگر ایمیل تحت SSL باشد، تعداد ایمیل مجاز ارسالی روزانه به 99 می رسد.

در صورت فعال بودن گزینه Enable Security Authentication قبل از ارسال شدن ایمیل، ایمیل گیرنده بررسی شده و در صورت معتبر بودن، ایمیل ارسال می گردد. در قسمت Account و Password باید اکانتی که ایمیل را ارسال می کند مشخص نمایید پس باید آدرس یک ایمیل و پسورد آن را برای ارسال ایمیل وارد نمایید. ضمنا این گزینه همیشه فعال باشد.

تصاویر زیر حالت های مختلف تنظیم SMTP را می بینید:

تنظیمات اس ام تی پی ادامه تنظیمات اس ام تی پی

Text Properties

گزینه های متن

در قسمت Text Properties هر یک از قسمت های فوق از چپ به راست کارکرد زیر را دارند:

  1. اولین آیکون سمت چپ نوار بالایی برای کپی کردن متن یک یا چندین آلارم است که برای انتخاب چند آلارم می توانید Ctrl را نگه دارید.
  2. گزینه بعدی برای این است که بتوانید فایل های کپی شده را در محل مورد نظر قرار دهید یا Paste کنید.
  3. اگر می خواهید یک آلارم یا متن آن را حذف کنید از این گزینه کمک بگیرید. دقت کنید که با این روش حذف متن آلارم، خود آلارم غیر فعال نخواهد شد و در جدول آلارم ها به شکل بدون متن نمایش داده می شود.
  4. گزینه بعدی Next 2048 entries برای ورود به آلارم های 4096 ~ 2048
  5. گزینه بعدی Previous 2048 entries برای ورود به آلارم های 2048 ~ 1
  6. گزینه بعدی برای مشخص کردن سایز پیام آلارم است
  7. بعدی مربوط به فونت متن آلارم است.
  8. Zoom in/ out برای بزرگنمایی Title و دیتاها و برعکس استفاده می شود.
  9. گزینه بعدی Continuous Alarm Address است که با انتخاب آن آلارم ها به شکل پیوسته آدرس دهی خواهند شد و اگر این گزینه را غیر فعال کنید امکان آدرس دهی به آلارم ها به شکل جداگانه به وجود خواهد آمد.
  10. گزینه بعدی Batch Processing Category Settings که در این پنجره امکان گروه بندی آلارم ها براساس شماره Category وجود دارد.
  11. گزینه Import برای وارد سازی متن و شماره آلارم ها به شکل فایل هایی با فرمت .xls، .xlsx، .alm و .ini به درون برنامه است
  12. گزینه Export برای خروجی گرفتن و ذخیره کردن تنظیمات آلارم ها با فرمت .xls و یا .xlsx است.

تصویر زیر نشان می دهد که نمونه فایل اکسل برای import کردن یا export گرفتن چگونه است:خطاهای عملیات

Alarm History Table

در این قسمت می خواهیم در خصوص جدول Alarm History را توضیح دهیم. این جدول به شما اطلاعاتی در خصوص زمان ایجاد آلارم و زمان برطرف شدن آن به همراه تعداد دفعاتی که رخ داده و غیره را می دهد. در پنجره Properties شش تب یا Tab را مشاهده می کنید:

فهرست و گزینه های تاریخچه آلارم

تب Main: تنظیمات حالت نمایش و رنگ هابخش رنگ ها

تب Main2: در این قسمت وضوح نمایش را می توانید مشخص کنید که بالاترین وضوح موقعی است که مقدار گزینه Transparent روی 255 باشد.ماین 2

برای این قسمت گزینه های Animation و Anti-aliasing غیر فعال هستند.

Details

جزئیات این بخش

بخش Event: در این بخش می توانید با مشخص کردن آدرس در بخش Action Control Address می توانید کنترل Acknowledge و اسکرین آلارم ها را داشته باشید:

مقدارعملکرد
بدون عملکرد
1تایید (Acknowledge) آلارم انتخاب شده در جدول
2باز کردن صفحه مشخص شده در Alarm Screen، آلارمی که انتخاب کردید.

بخش Sort: امکان مرتب کردن اطلاعات بخش های مختلف به شکل افزایشی یا کاهشی با این قسمت وجود دارد. شما می توانید آدرس یک رجیستر را به Sorting Control Address اختصاص داده و یک مقدار مشخص برای آن تعیین کنید تا چیدمان دیتاهای جدول را مشخص نمایید. در جدول زیر نمونه ای از مقادیر و عملکردهای متناظر با هر کدام را مشاهده می کنید:

ترتیب مرتب سازی

مرتب سازی به طور پیش فرض به شکل صعودی است برای تغییر آن باید در قسمت Sorting Order Address آدرس یک رجیستر را وارد کنید. مقدار پیش فرض این رجیستر صفر است و ترتیب مرتب سازی صعودی خواهد بود اگر به آن مقدار یک بدهید مرتب سازی به شکل نزولی خواهد شد.

در جدول بالا Recovery Time یعنی زمانی که تریگر آلارم غیر فعال می شود یا زمانی که Alarm Condition برقرار نیست.

Filter نمایش آلارم ها را به دلخواه شما تبدیل می کند که برای این کار باید به قسمت Filter Control Address بروید و یک آدرس به آن اختصاص دهید. مقدار وارد شده نوع فیلتر آلارم ها را تعیین می کند که طبق جدول زیر است:

مقدارتوضیحات(عملکرد)
بدون عملکرد
1آلارم هایی که دارای Recovery Time و Acknowledge هستند را مخفی می کند.
2آلارم هایی که دارای Recovery Time هستند را مخفی می کند.
3آلارم هایی که دارای Recovery Time یا Acknowledge هستند را مخفی می کند.
4آلارم هایی که دارای Acknowledge هستند را مخفی می کند.
5در این حالت اگر شمارنده ی آلارم از مقداری که در Alarm Counter Display قرار داده اید کمتر باشد، آلارم را مخفی می کند.
در این حالت باید Alarm Counter Display را مخفی کرده باشید.
6در این حالت باید Alarm Category Start Adress و Alarm Category End Adress را تنظیم کرده باشید. اگر شماره Category آلارم بین این دو قرار نگیرد، آلارم مخفی می شود.

Alarm Counter Display برای زمانی است که از فیلتر 5 استفاده کنید یعنی موقعی که قصد دارید جدول را برحسب شمارنده آلارم فیلتر کنید. در این وضعیت تعداد مورد نظر را در آدرسی که به Alarm Counter Display اختصاص داده اید را وارد کنید. اگر تعداد دفعاتی که آلارم رخ داده کمتر از این مقدار باشد، آلارم نشان داده نخواهد شد.

Alarm Category Start Address برای موقعی است که بخواهید از فیلتر 6 استفاده کنید. در این وضعیت باید یک آدرس به Alarm Category Start Address و Alarm Category End Address اختصاص دهید و سپس در این آدرس ها محدوده Category که می خواهید جدول نمایش دهد را وارد کنید. اگر Category در این بازه عددی نباشد در جدول آلارم ها نیز نمایش داده نخواهد شد.

بخش Details-2Details

توضیحات قسمت هایی که با عدد مشخص شده اند به شرح زیر هستند:

  1. هر پارامتری که می خواهید در جدول آلارم نمایش داده شود در این قسمت انتخاب می کنید
  2. برای هر ستون می توانید در این قسمت طول و عرض را در جدول آلارم مشخص نمایید
  3. در این قسمت می توانید عنوان هر ستون را مشخص کنید یا اینکه از همان عناوین پیش فرض استفاده نمایید
  4. در این قسمت می توانید با کلیدهای بالا و پایین، ترتیب قرار گرفتن ستون ها را به شکل دلخواه بچینید.
  5. در این قسمت می توانید مشخص کنید متن عنوان ستون ها از سمت چپ یا Left، از سمت راست یا Right و یا در بخش وسط یا Center قرار بگیرند. رنگ نوار عناوین و رنگ متن هم در این قسمت قابل مشخص کردن است.چپ| مرکز| راست
  6. در این قسمت می توانید فرمت و رنگ نمایش تاریخ و ساعت را مشخص نمایید.

بخش Function Bottom

در این قسمت می توانید عملکرد کلیدهای از پیش تعیین شده را به جدول آلارم اضافه نمایید.

تابع پایینمشخصات

Trigger Alarm Screen: اگر آلارمی که انتخاب کرده اید Alarm Screen داشته باشد با زدن این کلید می توانید به صفحه مورد نظر بروید.

Ack Alarm: با زدن این کلید، یک تأییدیه (Configuration Time) برای آلارم ثبت می گردد. در بخش Default Font می توانید متن دلخواهتان را برای هر کلید بنویسید یا اینکه کلید Set as Default Description را بزنید تا متن پیش فرض برنامه برای کلید قرار بگیرد.

بخش Coordinates

در این بخش تنظیم مختصات X و Y محل قرارگیری المان در صفحه HMI و تعیین طول و عرض جدول در صفحه HMI انجام می گیرد:

بقیه دستورات آلارم را طبق چیزی که در این بخش گفته شده تنظیم کنید.

توضیحات بخش Active Alarm List

دستور Active Alarm List برای نشان دادن لیست آلارم های فعال است و تنظیمات آن مثل دستور Alarm History Table است چون این دستور فقط برای موقعی است که آلارم فعال است پس فیلترهای محدودتری هم دارد. پس در این وضعیت، Recovery Time و ستون های Ack و Recovery از حالت نمایش و تب Function Button از دستور حذف می گردد.

لیست آلارم های فعال

توضیحات بخش Active Frequency Table

با این دستور امکان مشاهده تعداد دفعات اتفاق افتادن آلارم را ببینید. تنظیمات این بخش هم طبق تنظیمات دستور Alarm History Table است. این دستور Function Button ها را ندارد.

فهرست فرکانس های آلارم

Alarm Moving Sign

این دستور برای نمایش متحرک متن آلارم های فعال است. تنظیمات این دستور در بخش Options، سپس Alarm Settings و در نهایت Alarm Moving Sign است. فرق این دستور با نمایش متحرک آلارم ها در Alarm Settings در موقعیت اجراست. اگر از این دستور استفاده کنید متن آلارم را فقط در صفحه ای که این دستور در آن قرار دارد خواهید دید اما با تنظیم کردن Moving Sign در بخش Alarm Settings می توانید متن پیام آلارم را در هر صفحه ای از HMI ببینید. ضمنا در این دستور امکان مشاهده زمان و تاریخ رخ دادن آلارم به همراه شماره و گروه آن وجود دارد.

علامت زنگ هشدار های متحرک

به جدول زیر دقت کنید:علامت آلارم های متحرک 2

توضیحات قسمت های بالا به شرح زیر هستند:

Main: این بخش از سه قسمت Style، Detail و Status Display تشکیل شده است.

بخش Style برای مشخص کردن تنظیمات رنگ Background و Border یا قاب است.

بخش Detail در قسمت Direction جهت حرکت متن را مشخص می کند. تنظیمات Interval و Points Per Time دقیقا مشابه با چیزی که برای بخش Options، سپس Alarm Settings و در نهایت Alarm Moving Sign گفته شده انجام می گیرد.

Points Per Time فاصله متن متحرک را برحسب نقطه مشخص می کند و مقدار آن بین 1 تا 50 پیکسل است.

Interval برحسب میلی ثانیه برای مشخص کردن فاصله زمانی یا وقفه حرکت متون است. مثلا اگر 50 میلی ثانیه بگذارید حرکت متن خطا در زمان کوتاهتری انجام خواهد شد پس سرعت حرکت متن بیشتر می شود.

Status Display: در دستور Moving Sign در Alarm Settings فقط به شما اجازه مشاهده متن پیام را می داد در حالی که در این دستور هم می توانید متن آلارم و هم شماره گروه یا Category به همراه شماره آلارم و تاریخ و ساعت رخ دادن آلارم هم ببینید. برای مشاهده تاریخ و ساعت رخ دادن آلارم در صفحه HMI باید گزینه های Time Format و Date Format تیک خورده باشند و برایشان فرمت یا حالت نمایش تعیین کنید. ضمنا رنگ متن تاریخ و ساعت را هم می توانید با قسمت Color تغییر دهید.

در تب Main-2 امکان تغییر وضوح نمایش وجود دارد:

ماین 2

بخش Details فیلتر نمایش را مشخص می کند. می توانید فیلتر نمایش را برحسب شماره گروه آلارم یا برحسب محتوای Filter Control Address تعیین کنید. کافیست در این آدرس یکی از مقادیر 1 تا 6 برحسب نوع فیلتر که جدول آن را مشاهده کردید بگذارید. در بخش Alarm History Table به تنظیمات فیلترها اشاره کرده ایم.

تنظیمات فیلتره فهرست سابقه آلارم

در بخش Coordinates مختصات محل قرارگیری دستور و طول و عرض آن را مشخص می کنید.

کلام آخر

آلارم نویسی در HMI Delta در دو سری DOP-B و DOP-100، روش هایی دارد، مانند مرتب سازی درست و دقیق آلارم ها، انجام دادن تنظیمات مربوطه و… که باید طبق توضیحات گفته شده به آن عمل کنید. شما می توانید با آزند اتوماسیون راهنمایی کامل چنین زمینه هایی داشته باشید و بهترین اچ ام ای دلتای مورد نیازتان را تهیه کنید.لازم به ذگر می باشد اگر هنوز برنامه نویسی اچ ام آی دلتا را فرا نگرفته اید باید به مقاله آموزش HMI دلتا با DOPSoft مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *