آموزشی

ارتباط plc دلتا با wincc

ارتباط plc دلتا با wincc

با مقاله تخصصی دیگری از آزند اتوماسیون در خصوص پی ال سی دلتا و نحوه ارتباط آن با WinCC می‌پردازیم و سپس به بررسی شیوه نمایش داده‌های پی ال سی دلتا در سیستم مانیتورینگ مبتنی بر کامپیوتر خواهیم پرداخت. قبل از اینکه به نحوه ارتباط PLC دلتا با WinCC بپردازیم ابتدا باید تنظیمات شبکه را درست کنیم چون ارتباط بین این دو مبتنی بر شبکه TCP/IP است. در این مطلب تلاش می‌کنیم تا تمامی آموزش‌ها به شکل تصویری باشند تا به‌راحتی بتوانید از این موارد استفاده کنید. با ما همراه باشید.

تنظیمات شبکه برای ارتباط PLC دلتا با WinCC

همانطور که گفتیم در ابتدا لازم است تنظیمات شبکه را انجام دهیم. برای این منظور نرم افزار DCISoft را بر روی سیستم کامپیوتر خود باز کنید. سپس IP هر دو دستگاه را مشخص کرده و تنظیمات مربوط به Communication در WinCC را انجام دهید که شامل مشخص کردن نوع ارتباط مثل RS232 یا اترنت، IP مانیتورینگ و کنترلر هستند.

پس از آن باید آدرس‌های مدباس رجیستر یا بیت‌هایی که قصد داریم بخوانیم یا فرمان دهیم را مشخص کنیم. برای این منظور می‌توانید از نرم افزار DELTA MODBUS ASCII استفاده کنید که آدرس هگز رجیسترهای دلتا را به شما می‌دهد. بعد از اینکه آدرس هگز رجیسترها را گرفتید، آنها را به دسیمال تبدیل کرده و در نرم افزار WinCC وارد کنید. با این کار ارتباط PLC دلتا با WinCC برقرار می‌شود.

شیوه ارتباط PLC دلتا با WinCC

نکته بسیار مهمی که از همین ابتدا باید بدانید این است که پی ال سی دلتایی که انتخاب می‌کنید حتما باید از شبکه اترنت پشتیبانی کند به همین دلیل در این آموزش ما به سراغ مدل پی ال سی دلتا سری DVP12SE211 رفته‌ایم.

قبل از هر چیز باید شیوه کانکت شدن با کابل اترنت به پی ال سی دلتا را یاد بگیرید. برای این منظور باید IP مربوط به پی ال سی را پیدا کنید که به طور پیش فرض برای این مدل، 192.168.1.5 است. اگر قصد دارید IP را تغییر دهید یا به هر دلیلی از آن اطلاعی ندارید و آدرس آن از حالت پیش فرض یا Default تغییر کرده بود کافیست نرم افزار DCISoft را روی سیستم اجرا کرده و پی ال سی مدنظرتان را به کامپیوتر وصل کنید و گزینه سرچ را بزنید. در این حالت دیوایس‌های متصل به شبکه را پیدا کرده و آدرس IP آنها را به شما می‌دهد. در تصاویر زیر مشاهده می‌کنید که با زدن گزینه سرچ، پی ال سی های متصل به شبکه اترنت مشخص می‌شوند:

شیوه ارتباط PLC دلتا با WinCC

مشخص شدن پی ال سی متصل به شبکه اترنت

مشخص شدن پی ال سی متصل به شبکه اترنت

وقتی روی آن کلیک کنید پنجره‌ای باز می‌شود که با ورود به تب Data Exchange باید تیک گزینه Enable Data Exchange را بزنید. سپس گزینه اول را هم Enable کنید:

گزینه اول را هم Enable

در قسمت IP Address، IP مربوط به کامپیوتر را بدهید چون قرار است که با PC در ارتباط باشد. در اینجا دقت کنید اطلاعاتی که به سمت PLC وارد می‌شود به رنگ آبی و اطلاعاتی که از سمت PLC به سمت Slave می‌رود را به رنگ زرد می‌بینید. در WinCC با دیتاهای ورودی هم می‌توانید بخوانید هم بنویسید. در تصویر بالا می‌بینید که گفته شده از D0 به طول 10 تا (Quantity=10) یا 10 ورد را برای ما از سمت Slave یا WinCC به سمت پی ال سی بفرستد. پس از آن گزینه Apply و در نهایت OK را بزنید.

پس از این مرحله وارد نرم افزار WPLSoft شده و به قسمت Communication Setting بروید و تنظیمات را مطابق تصویر زیر انجام دهید:

پس از این مرحله وارد نرم افزار WPLSoft شده و به قسمت Communication Setting بروید و تنظیمات را مطابق تصویر زیر انجام دهید

ابتدا در قسمت Type گزینه اترنت را انتخاب کنید و سپس در قسمت Ethernet Setting، تیک گزینه Assign IP را بزنید. در کادری که باز می‌شود باید IP پی ال سی خود را وارد کنید؛ همانطور که گفتیم به شکل پیش فرض 192.168.1.5 است که اگر IP پی ال سی خود را نمی‌دانید روش پیدا کردن آن را توضیح دادیم. در بخش پورت هم 502 را وارد کنید.

با انجام این تنظیمات می‌توانید پی ال سی را با پورت اترنت متصل کرده و عملیات آپلود و دانلود را داشته باشید. برای ادامه، به سراغ نرم افزار TIA Portal بروید و تنظیماتی که در ادامه نشان می‌دهیم را انجام دهید:

به سراغ نرم افزار TIA Portal بروید

همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید ابتدا روی Create new project کلیک کنید تا یک پروژه جدید بسازید. اسم مدنظر را برای پروژه انتخاب کنید و سپس در فیلد Path مسیری که باید دیتا را بخواند مشخص نمایید. فیلد Author هم می‌تواند با اسم شخصی که پروژه را ایجاد می‌کند پر شود. سپس روی گزینه Create کلیک نمایید.

پس از آن باید در قسمت Devices & Networks، گزینه Add new device را بزنید تا HMI خود را اضافه کنید. دقت داشته باشید که HMI شما حتما پورت اترنت داشته باشد در غیر این صورت امکان‌پذیر نخواهد بود. در تصویر زیر مراحل انجام کار را می‌بینید:

پس از آن باید در قسمت Devices & Networks، گزینه Add new device را بزنید

پس از اضافه شدن HMI نوبت به انجام تنظیمات شبکه می‌رسد که باید از قسمت مربوط به مدل انتخابی HMI گزینه Connections را بزنید. سپس تنظیمات مدل انتخاب شده HMI HMI Device Wizard را انجام داده و در انتها گزینه Finish را بزنید.

سپس تنظیمات مدل انتخاب شده HMI HMI Device Wizard: را انجام داده و در انتها گزینه Finish را بزنید.

در مرحله بعدی باید شبکه مناسب را انتخاب کنید. برای این منظور Connection اضافه کرده و در تب Communication driver گزینه Modicon Modbus TCP/IP را انتخاب نمایید:

در تب Communication driver گزینه Modicon Modbus TCP/IP را انتخاب نمایید:

در مرحله بعدی باید IP سیستم کنترل که همان پی ال سی انتخابی ماست را در بخش کنترلر نرم افزار TIA PORTAL وارد کنید تا یک قدم دیگر به ارتباط PLC دلتا با WinCC نزدیک شویم.

در تصویر زیر مشاهده می‌کنید که ابتدا در بخش Parameter گزینه ETHERNET را برای Interface انتخاب کرده‌ایم و پس از آن مثل تنظیماتی که برای PLC دلتا انجام دادیم در این قسمت هم برای HMI انجام می‌دهیم. یعنی در بخش Ethernet Setting تیک گزینه Assign IP را بزنید و دوباره همان IP پی ال سی را به همراه پورت وارد کنید. در تصویر زیر گویاتر توضیح داده شده است:

دوباره همان IP پی ال سی را به همراه پورت وارد کنید.

بعد از اینکه تمامی این مراحل را پشت سر گذاشتیم نوبت به انجام تنظیمات برای اتصال می‌رسد تا از طریق TIA PORTAL به پی ال سی دلتا مقدار داده و مقادیر را از آن بخوانیم. مثلا فرض کنید بیت خروجی PLC (y0) را فعال کنیم و یک مقدار به کمک اسلایدر در پی ال سی بریزیم (رجیستر 2 در پی ال سی دلتا)  و یک مقدار انکدر هم از پی ال سی بخوانیم (رجیستر D10 در پی ال سی دلتا). برای اینکار باید آدرس مدباس بیت و رجیسترهای بالا و مابقی را مشخص کنیم که برای اینکار باید از نرم افزار DELTA MODBUS ASCII کمک بگیرید.

نرم افزار را باز کنید و با کمک ADDRESS CONVERTER ورژن 1 ابتدا نوع پی ال سی را مشخص کرده و سپس آدرس مدنظرتان را وارد نمایید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، آدرسی که نرم افزار داده وقتی از هگزادسیمال به دسیمال تبدیل می‌شود، رجیستر D2 در مبنای هگز عدد 1002 است و در مبنای دسیمال 4098 است. از طرفی رجیستر D10 در مبنای هگز عدد 100A و در مبنای دسیمال 4106 و خروجی Y0 که بیت است در مبنای هگز عدد 0500 و در مبنای دسیمال، 1280 می‌شود. اکنون همین آدرس‌ها را در المان‌های خود در WinCC وارد کنید.

مثال:

در تصویر زیر یک PUSH BUTTON تعریف کرده‌ایم و به شکل زیر آدرس دهی انجام شده به نحوی که یک تگ خارجی ایجاد کرده و CONNECTION مدنظر را انتخاب می‌کنیم:

CONNECTION مدنظر را انتخاب می‌کنیم

سپس در همین قسمت بخش Address باید آدرس مدنظر را برای ارسال فرمان به پی ال سی یا خواندن از پی ال سی وارد کنید. همانطور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید؛ قسمت Operand type را باید روی M% بگذارید که به معنی آدرس دهی بیتی است و در قسمت Address هم آدرس مدنظرتان را وارد کنید. برای ارسال فرمان به پی ال سی دلتا y0 چون فرمال به شکل بیتی است در این جا هم Data Type را از نوع Bit انتخاب کنید.

در این جا هم Data Type را از نوع Bit انتخاب کنید.

در نهایت برای اسلایدر و بار گراف هم همین کار را انجام بدهید. سپس وارد تب Online شده و گزینه Simulation را انتخاب کرده و Start را بزنید:

گزینه Simulation را انتخاب کرده و Start را بزنید:

در مرحله بعدی کافیست کابل اترنت خود را از پی ال سی به HMI وصل کنید.

برای ارتباط PLC دلتا با Wincc گاهی اوقات نرم افزار مورد استفاده از نوع WinCC FLEXIBLE 2008 است. در این مواقع برای ارتباط PLC دلتا با WinCC از نوع گفته شده مثل تصویر زیر در قسمت Connection، نوع درایور مثل قبل، Modicon MODBUS TCP/IP است و وضعیت Online در حالت ON قرار می‌گیرد. نوع ارتباط، ETHERNET و در قسمت HMI Device، نوع آن را IP بگذارید و در بخش PLC Device هم مدل CPU، IP و پورت را مثل قبل وارد نمایید.

در بخش PLC Device هم مدل CPU، IP و پورت را مثل قبل وارد نمایید.

بعد از اینکه تنظیمات CONNECTION را نهایی کردید وارد صفحه HMI شوید. نکته بسیار مهم در خصوص WinCC Flexible این است که همه آدرس‌ها با عدد 1 جمع بسته می‌شوند. مثلا در TIA PORTAL، آدرس y0 را 1280 به دست آوردیم که در اینجا 1281 می‌شود.

جمع بندی مطالب

در این مطلب تلاش کردیم نحوه ارتباط PLC دلتا با WinCC را به طور کامل و تصویری به شما عزیزان آموزش دهیم. دقت داشته باشید که پی ال سی مدنظر باید حتما از پورت اترنت پشتیبانی کند پس موقع خرید یا استفاده به این نکته دقت داشته باشید.

4.6/5 - (12 امتیاز)
author-avatar

درباره علیرضا قانع

من علیرضا قانع دانش آموخته دانشگاه های خوارزمی تهران و دانشگاه شیراز در مقطع فوق لیسانس و دارنده مدرک دیجیتال مارکتینگ و سئو با 6 سال سابقه که قصد دارم با قلم خود اطلاعاتی که نیاز دارید به بهترین و جامع ترین شکل در اختیار شما قرار دهم. امیدوارم در این مسیر بتونیم همراه و یاری کننده خوبی برای هم باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *