آموزشی

تفاوت سروو موتور و استپ موتور

تفاوت سروو موتور و استپ موتور

تفاوت سروو موتور و استپ موتور چیست؟ قبل از اینکه به بررسی تفاوت این دو بپردازیم بد نیست آشنایی اولیه پیدا کنید. در دنیای امروزی دستگاه های پیشرفته و سیستم های اتوماسیونی فراگیر شده اند، موتورها نقش مهمی در حرکت و کنترل دستگاه های مختلف ایفا می کنند. موتورها محرکه اصلی در دستگاه های مختلف هستند که دو مورد رایج و پرکاربرد آنها، سروو موتور و استپ موتور یا استپر موتور هستند. هر یک از این موتورها با داشتن ویژگی و عملکردهای مختلف در صنایع متفاوتی به کار گرفته می شوند. در ادامه ابتدا به معرفی مختصر و مفیدی از این موتورها می پردازیم و سپس تفاوت آنها را از جنبه های مختلف بررسی می کنیم.

سروو موتور (Servo Motor) چیست؟

سروو موتور مثل سروو دلتا شباهت زیادی با موتور حرکت مداوم معمولی دارد؛ چیزی که باعث تمایز سروو موتورها از موتورهای معمولی می شود حلقه بازخورد و سیستم درایو است. سروو موتورها رمزگذار و کنترل کننده درایو دارند که رمزگذار موقعیت شفت را به کنترل کننده درایو گزارش داده و یک سیستم حلقه بسته می سازد. سروو موتورها دقت بسیار زیادی داشته و تنظیم و کنترل آنها به کمک بازخورد مکانیکی است که از انکودر یا تاچ پد استفاده می کند و به کمک آن موقعیت دقیق را می شناسد. سروو موتور می توانند خطاهای کوچک در موقعیت را هم اصلاح کنند.

سروو موتور (Servo Motor) چیست؟

پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از قیمت پی ال سی دلتا به سایت آزند اتوماسیون مراجعه کنید.

استپ موتور (Stepper Motor) یا موتور پله ای چیست؟

استپر موتورها از میدان مغناطیسی دوار با چگالی بسیار بالا برای تبدیل کردن جریان الکتریکی به حرکت چرخشی استفاده می کنند. استپر موتورها چرخش کامل را به چند بخش تقسیم بندی می کند و زمانی که یک قطب مغناطیسی فعال شود، شفت خروجی یک بخش یا یک پله را حرکت می دهد. کنترل استپ موتورها به شکل دیجیتالی است.

اکنون که با سروو موتور و استپ موتور آشنا شدید به بررسی تفاوت سروو موتور و استپ موتور می پردازیم تا آشنایی کامل تری پیدا کنید.

استپ موتور (Stepper Motor) یا موتور پله ای چیست؟

تفاوت سروو موتور و استپ موتور

سروو موتور و استپ موتور از جنبه های مختلف با یکدیگر متفاوت هستند. در این قسمت به بررسی کامل تفاوت این دو می پردازیم:

  • کاربرد

کاربرد سروو موتورها برای کنترل موقعیت و سرعت در سیستم های اتوماتیک است در حالی که استپ موتورها برای حرکت به سمت یک موقعیت با دقت بالا استفاده می شوند.

  • مکانیسم کنترلی

مکانیسم کنترلی سروو موتورها از طریق بازخورد مکانیکی یا الکترونیکی است اما استپ موتورها به شکل دیجیتالی کنترل می شوند و یک گردش کامل را به چندین گام تبدیل می کنند.

  • دقت حرکت

سروو موتورها در حرکات موقعیتی سرعت بیشتری دارند اما استپ موتورها دقت بالاتری دارند. سروو موتور معمولی در حدود 0.02 درجه اما استپر موتور در حدود 0.005 درجه دقت دارد.

  • سرعت حرکت

سرعت حرکت سروو موتورها بیشتر از استپ موتورهاست. سروو موتورها سرعتی معادل 0 تا 5 هزار دور در دقیقه دارند در حالی که استپ موتورها نهایتا 500 تا 1200 دور در دقیقه است. با اینکه گشتاور نیروی استپ موتورها در سرعت پایین، بیشتر است ولی به مرور با افزایش سرعت کاهش پیدا می کند.

  • قیمت خرید

قیمت خرید استپ موتورها معمولا از سروو موتورها کمتر است، البته بسته به نوع پروژه و نیازمندی ها، شاید نیاز به استپ موتورهای گرانتری داشته باشید.

  • کاربردها

به دلیل ویژگی هایی که استپ موتور و سروو موتور دارند ویژگی آنها با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال استپ موتورها در صنایعی مثل رباتیک کاربرد دارند که خود شامل ربات های صنعتی، آزمایشگاهی و خانگی می شود. در دستگاه های پزشکی مختلف مثل سونوگرافی، میکروسکوپ ها و مانند آن هم از استپ موتور استفاده می کنند. ماشین آلات CNC، دستگاه های مربوط به اندازه گیری و کنترل، دستگاه های خودکار مثل سیستم های حضور و غیاب، دستگاه های ATM نیز برای عملکرد دقیق خود به استپ موتور نیاز دارند.

در سمت مقابل سروو موتورها در صنایع رباتیک، دستگاه های پزشکی مختلف نظیر اسکن ها و تصویربرداری ها، صنایع خودروسازی مثل قطعات درب و پنجره و ترمز، دستگاه های پرینتر سه بعدی و دستگاه های تست و اندازه گیری کاربرد دارند.

  • منبع تغذیه

منبع تغذیه سروو موتور و استپ موتور به شکل مستقیم از منبع تغذیه DC عمل می کنند. اگر شرایط به نحوی باشد که حتما از منبع تغذیه AC استفاده کنید، فقط سروو موتور برای شما کارساز خواهد بود. سروو موتورهای AC هم برای کاربردهایی که به توان پایین نیاز دارند استفاده می شوند و برخلاف نمونه های جریان مستقیم یا DC نیازمند نگهداری و تعمیرات پیوسته و همیشگی نیستند.

  • پاسخگویی یا ریسپانسیو بودن

یکی از شاخص های بسیار مهم برای مقایسه سروو موتور و استپ موتور، نوع پاسخگویی است. براین اساس استپ موتور نسبت به تغییر موقعیت فورا پاسخ می دهند. سروو موتورها قبل از شروع به حرکت، کمی خطا در موقعیت خودشان ایجاد می کند که این تأخیر اگر چه برای ما شاید خیلی کوتاه و ناچیز باشد اما در دستگاه های مختلف می تواند منجر به نقص در عملکرد شود.

  • مدل طراحی

مدل طراحی هر دو به گونه ای است که برای حرکت های دقیق با امکان کنترل زاویه مکانی ساخته شده اند. با این حال الگوی طراحی استپ موتور و سروو موتور با هم فرق دارند. در طراحی استپ موتورها از رتور پله ای استفاده شده که خاصیت مغناطیسی دارند و برحسب نوع زاویه امکان تنظیم موقعیت مکانی شفت خروجی به وجود می آید. اما در سروو موتور با وجود برخی شباهت ها، تعداد قطب های مغناطیسی خیلی بیشتر است و در آن الگوی دریافت پالس فرق می کند و عملکرد خیلی دقیقتری دارد. هر دو استپ موتور و سروو موتور با درایو اختصاصی راه اندازی می شوند که پالس الکتریکی کافی برای عملکرد دقیق آنها را تولید می سازد.

  • نقش انکدر

انکدر نوع پالس شمار الکتریکی است که در انتهای بخش سروو موتورها نصب می گردند در حالی که استپ موتور فاقد انکدر است. انکدر باید بتواند مقدار جابجایی شفت موتور را براساس تعداد پالس شمارش کرده و سیگنال خروجی را در اختیار درایو بگذارد.

  • ویژگی های شاخص

ویژگی شاخص یکی دیگر از مواردی است که در بحث تفاوت سروو موتور و استپ موتور باید به آن بپردازیم. ویژگی شاخص هر دو می توانید کمیتی به نام گشتاور باشد که روی پلاک استپ موتور هم برحسب کیلوگرم سانتیمتر درج شده است. گشتاور می تواند عددی بین 4 تا 400 کیلوگرم سانتیمتر باشد. در مورد سروو موتورها ویژگی شاخص توان آنهاست. توان موتور در سرووها عددی بین 100 وات تا 110 کیلووات است.

  • محدودیت های وزنی و سایزی

سایز و وزن سروو موتورها در نسبت قدرت به وزن یا توان به وزن بیشتر است یعنی در یک جای کمتر و با وزن سبکتر امکان تولید توان و قدرت بیشتری دارند.

نتیجه گیری در مورد تفاوت سروو موتور و استپ موتور

نتیجه گیری در مورد تفاوت سروو موتور و استپ موتور

تا اینجای مطلب به طور کامل در خصوص ویژگی ها و تفاوت های سروو موتور و استپ موتور صحبت کردیم اما به عنوان جمع بندی یکبار دیگر مرور می کنیم و به شما خواهیم گفت برای خرید کدام یک را باید متناسب با چه کاری انتخاب کنید.

به طور کلی بعد از بررسی تفاوت سروو موتور و استپ موتور به این نتیجه می رسیم که:

  • استپ موتورها برای مواقعی که نیاز به سرعت پایین، شتاب و دقت کم وجود دارد مناسبتر هستند. از طرفی استپ موتورها کم جا و ارزان هستند و در بخش های مختلف پزشکی بهتر استفاده می شوند.
  • سروو موتورها برای سیستم هایی که نیاز به سرعت بالا، شتاب و دقت بالا دارند مناسبتر است. با این حال هزینه و پیچیدگی سروو موتورها هم بیشتر است.
  • در مواقعی که قدرت بالا اهمیت دارد، استپ موتورها گزینه بهتری هستند.
  • اگر برق متناوب AC در دسترس نیست به سراغ استپ موتور باید رفت.
  • استپر موتورها گرمای بیشتری تولید می کنند بنابراین در جایی که مدیریت دمای محیط اهمیت بالایی دارد گزینه بهتری هستند.

برای خرید انواع تجهیزات اتوماسیون صنعتی در تهران به نمایندگی PLC دلتا در پاساژ بوشهری مراجعه کنید.

4.8/5 - (11 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *