آموزشی

آموزش ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت

شاخص-آموزش-دو-پی-ال-سی-دلتا-از-طریق-اترنت

ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت یکی از نیازهای فنی و تخصصی افرادی است که تحت عنوان متخصص پی ال سی یا پی ال سی کار در این حوزه مشغول به فعالیت هستند. بنابراین شما باید علاوه بر آشنایی با ماژول توسعه دلتا و نحوه ارتباط آن با سایر حوزه های اتوماسیون صنعتی با نحوه شبکه کردن و مرتبط ساختن دو DELTA PLC به کمک اترنت هم تخصص بالایی داشته باشید. در این مطلب به شما آموزش می دهیم که چطور به کمک اترنت دو پی ال سی دلتا را به یکدیگر وصل کرده و مرتبط کنید.

ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت؛ تنظیم IP روی کامپیوتر

اولین کاری که برای مرتبط ساختن این دو پی ال سی باید انجام دهید، تغییر آدرس IP روی کامپیوتر است. برای این منظور به چندین روش می توانید وارد بخش Network and Sharing Center شوید. یکی از آنها با سرچ عبارت Network and Sharing در منوی استارت روی برنامه Network and Sharing Center کلیک است. روش ساده تر کلیک راست کردن روی آیکون اینترنت در گوشه پایین سمت راست تسکبار کنار آیکن اسپیکر و سپس راست کلیک کردن روی آن و انتخاب گزینه Open Network & Internet Settings است:

تنظیم IP روی کامپیوتر

راهنمای تنظیم IP روی کامپیوتر گام دوم

سپس در صفحه باز شده روی گزینه Network and Sharing Center کلیک کنید:

تنظیم IP روی کامپیوتر با Network and Sharing Center

در صفحه ای که باز شده روی گزینه Change Adapter Settings در گوشه بالا سمت  چپ کلیک نمایید:

گزینه Change Adapter Settings

در صفحه ای که باز می شود روی گزینه اترنت یا Local Area Connection کلیک نمایید و گزینه Properties را بزنید:

گزینه اترنت یا Local Area Connection

در پنجره ای که باز شده به دنبال گزینه Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) بگردید و روی آن دو بار کلیک کنید:

گزینه Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)

در پنجره ای که باز می شود در تب General گزینه دوم یعنی Use the following IP address را برای هر سه قسمت IP Address، Subnet Mask و Default Gateway را وارد کنید. دقت داشته باشید که اعداد در اینجا بسته به IP ست شده برای پی ال سی Master و Slave متفاوت است. بنابراین شما باید در اینجا IP Master PLC را در قسمت بالایی وارد کرده و در پایین هم می توانید برای DNS Server از DNS گوگل کمک استفاده کنید یا این قسمت را خالی بگذارید:

تب General گزینه Use the following IP address

پس از آن تیک گزینه Validate Setting upon exit را بزنید و روی OK کلیک کنید. با این کار ویندوز شما به دنبال مشکل در آدرس های احتمالی وارد شده می گردد و اگر مشکلی پیدا نشد، OK را بزنید.

پس از آن می توانید با انتخاب گزینه Close از پنجره Local Area Connection Properties هم خارج شوید.

پس از این کار ویندوز 10 به شکل خودکار برنامه تشخیص شبکه را فعال کرده و ارتباط درون شبکه ای را برای بروز مشکلات احتمالی بررسی خواهد کرد که در اکثر موارد مشکلی پیش نمی آید. اما اگر مشکل خاصی وجود داشت عبارت Network Troubleshooting Wizard را بزنید تا مشکلات و راه حل آنها را گزارش دهد.

در مرحله بعدی شما می بایست در CMD که با راست کلیک به شکل Administrator روی گزینه cmd بالا آورده اید، دستور ipconfig را بزنید تا نسبت به تغییرات آداپتر شبکه و تأیید آن آگاه شوید.

  • فرمان پینگ باید به شکل ping سپس فاصله و سپس IP مورد نظر نوشته شود و در نهایت کلید Enter را بزنید. مثلا اگر پینگ شما 192.168.0.4 براساس IP ست شده باشد، اگر ارسال پیام موفقیت آمیز باشد پیامی شبیه به تصویر زیر دریافت خواهید کرد:

فرمان پینگ

اگر ارتباط برقرار نشود خطایی شبیه به تصویر زیر خواهید دید:

کدهای خطا

در سطر آخر تعدادی پاکت ارسال شده، دریافت شده و پاسخ نداده را می بینید ضمن اینکه بیشترین، کمترین و متوسط سرعت انتقال پکت را می توانید ببینید.

تفسیر پیام های وارد شده به CMD لازمه آموزش ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت

  • Transmit Failed. General Failure

اگر درایو کارت شبکه به درستی نصب نباشد یا کارت شبکه غیر فعال باشد با این پیغام مواجه خواهید شد. از طرفی اگر اتصال کابل شبکه درست نباشد یعنی در وضعیت Not Connected یا Network Cable Unplugged باشد نیز همین پیغام را خواهید دید.

  • The Destination host unreachable

اگر با این پیغام مواجه شدید یعنی مسیر برای دستگاه مقصد مشخص نشده که برای رفع آن باید مشکل دستگاه را چک کنید و بررسی کنید که تنظیمات به خوبی انجام گرفته اند یا خیر. ضمنا مطمئن شوید که Default Gateway به خوبی تنظیم شده باشد.

  • The Unknown Host

اگر دستگاه شما آدرس دستگاهی که قصد ارتباط گرفتن با آن را دارد پیدا نکند چنین پیغامی خواهید دید. مثلا وقتی آدرس مقصد را اشتباه وارد کنید این پیغام را می بینید یا وقتی DNS ها تنظیم نباشند یا درست کار نکنند.

  • The Expired TTL Message

TTL یا همان The Time To Live یکی از قسمت های جالب برای بررسی دستور Ping است. TTL جلوی لوپ شدن پاکت های پینگ را می گیرد و برای این منظور هاپ را در مسیر خود شمارش کرده و در هر هاپ یک شماره از TTL کم می شود. وقتی عدد TTL صفر است یعنی زمان تعیین شده تمام گشته و پیغام زیر را می بینید:

Reply from 24.67.180.1: TTL expired in transit

از طرفی شاید پینگ داشته باشید ولی هر چند خط یکبار پیام Request timed out را ببینید که در این صورت مشکل شما، ترافیک شبکه یا نویز است. مثلا ممکن است در ترافیک بالا بعد از رسیدن به مقدار نرمال، پیغام Reply را دریافت خواهید کرد. در ارتباطات دور مثلا ارتباطات اینترنتی، هر چند خط یکبار اگر پیام Request timed out بگیرید طبیعی است ولی اگر بیشتر از این میزان تکرار شود، ارتباط نامطمئن خواهد بود.

دستورات و سوئیچ دستور Ping در ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت

  • Ping -t

با این دستور عملیات ارسال و دریافت پاکت اطلاعاتی را ادامه دار می کنیم تا زمانی که به شکل دستی جلوی Ping کردن را بگیریم.

تنظیمات مودم ADSL برای استفاده از IP Valid

برای استفاده از IP Valid ابتدا باید یک IP از شرکت خدمات دهنده اینترنتی اجاره کنید و سپس وارد کنسول مدیریتی مودم یا صفحه ادمین مودم ADSL با IP: 192.168.1.1 شوید. پس از ورود به صفحه مودم به بخش Port Forwarding بروید که در برخی مودم ها باید وارد بخش Virtual Server شوید. برای این منظور روی گزینه Advanced Setup و سپس NAT کلیک نمایید.

مطالعه کنید:  کاتالوگ فارسی سروو موتور دلتا سری A3

قبل از هر چیز باید شماره PVC که تنظیمات اینترنت ADSL شما روی آن ست شده از قسمت Interface Setup در بخش Internet و با انتخاب گزینه PVCs Summary مشخص کنید تا در بخش NAT و قسمت Virtual Circuit آن شماره را انتخاب نموده و سپس دکمه Virtual Server را بزنید و در قسمت Start Port Number شماره پورت 8080 و در بخش End Port Number شماره پورت 8080 و در بخش Local IP Address هم IP مربوط به سیستمی که می خواهید اجازه ریموت به آن بدهید را وارد نمایید. دقت کنید که باید روی کارت شبکه سیستم خود IP به شکل دستی تنظیم شود.

در نهایت با Save کردن تغییرات به صفحه NAT برگردید و این بار گزینه DMZ را انتخاب کرده و با فعال کردن آن IP را دوباره وارد نمایید. تغییرات را ذخیره کنید.

برای تست کافیست ابتدا برای کاربر ویندوز یک پسورد بگذارید سپس در کامپیوتر دیگر با برنامه Remote Desktop با وارد کردن Valid IP Address و Username سیستم اصلی به آن متصل شوید و پسورد آن را وارد کرده و ارتباط را برقرار کنید.

مبادله اطلاعات و داده و نحوه ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت

برای انتقال اطلاعات بین دو دستگاه PLC سری DVP-12SE از دستور ETHRW استفاده خواهیم کرد:

مبادله اطلاعات و داده و نحوه ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت

  • S1: Read/wirte mode، communication port number، IP Adress
  • S2: رجیستر مورد نظر Slave
  • D: رجیستر Master
  • N: تعداد رجیسترهایی که باید در یک زمان خوانده شوند

توضیحات

IP Address رجیسترهای D100 و D101 برای وارد کردن IP به شکل Hex است.

فرمت  IP¬ IP3.IP2.IP1.IP0 192.168.0.2 ¬

D100-101

  • S1+2: Communication port number برای PLC سری DVP-SE K108 برای ماژول DVP-EN01SL با توجه به کارت K100-K107
  • S1+3: شماره PLC SLAVE
  • S1+4: مد Read/Write

توضیحات هر کدام را می توانید در جدول زیر مشاهده کنید:

Function-Mode

اگر اتصال برقرار نباشد دیتا در D1349 ذخیره خواهد شد که زمان پیش فرض آن 3000 میلی ثانیه و محدوده مقدار دیجیتال بین 1 تا 32767 است. همچنین با دستور BLD D1349 K8 بیت 8 رجیستر با کامل شدن تمام دستورات ارتباطی ON شود.

نرم افزار DCI SOFT

با استفاده از نرم افزار DCI Soft، IP آدرس پی ال سی های Master/Slave مشخص می شوند. برای اینکار لازم است تا پس از نصب نرم افزار و اجرای آن روی گزینه مشخص شده کلیک کنید:

پنجره DCI SOFT

بعد از مشاهده پی ال سی ها روی PLC مدنظرتان کلیک کنید تا تنظیمات لازم انجام شوند:

نرم افزار DCI SOFT

در تب Basic در قسمت Module Name یک اسم برای ماژول انتخاب کنید. در بخش Network Setup، IP مدنظرتان را مشخص کنید و دقت کنید که کلاس تعریفی در IP آدرس ها باید بین پی ال سی و کامپیوتر مدنظر در شبکه یکسان باشد. ضمنا بخش IP Configuration هم به شکل استاتیک (Static) قرار دهید تا تنظیم IP به شکل دستی انجام شود.

در تب Data Exchange باید تنظیماتی که مربوط به انتقال اطلاعات هست را انجام دهید اما دقت داشته باشید چون یک پی ال سی تحت عنوان Master و یک پی ال سی تحت عنوان Slave تعریف می شوند تنظیمات این بخش را روی Master Slave انجام دهید:

تب Data Exchange

در تصویر بالا، Station Address را می بینید که شماره ماژول Slave است که باید بعد از انجام تنظیمات تیک Enable را بزنید و IP مورد نظر Slave را وارد نمایید. در زیر گروه Master Device و Slave Device در خط اول، دیتا رجیستری که باید Read شود از Slave را وارد کنید. مثلا فرض کنید قصد داریم که D3996 را از Slave بخواند و در D2 (Master) ذخیره کند. در خط دوم، دیتا رجیستری که می خواهیم Write شود را وارد کنید مثلا فرض کنید می خواهیم محتوای D123 داخل D456 ریخته شود.

مثال آموزشی

2 عدد پی ال سی سری DVP-12 SE با شرایط زیر در دسترس هستند، قصد داریم عددی را در H1000 بریزیم:

Basic Tab DCISOFT PLC

طبق توضیحات اولیه، بخاطر اینکه IP: 192.168.0.5 است، D100: 0.5 را به شکل Hex می ریزیم. در خط دوم هم در D101: HC0A8: 192.168 است.

منظور از K108 شماره پورت Slave است که برای DVP-12SE:108 است.

K1 شماره Station است که داخل D103 ریخته شده و D104 حالت Read/Write است.

مبادله اطلاعات و نحوه ارتباط بین پی ال سی دلتا سری SE و RTU-EN01 از طریق اترنت

مبادله اطلاعات و نحوه ارتباط بین پی ال سی دلتا سری SE و RTU-EN01 از طریق اترنت

با کمک ماژول RTN-EN01 می توانید ماژول های ورودی و خروجی مختلف مثل دما، آنالوگ و غیره را روی بستر اترنت آورد. ضمنا می توان یک پی ال سی دیگر مثل DVP-14SS2 را به کمک پورت RS-485 به آن وصل کرد و با پورت اترنت ماژول RTU EN01 روی بستر اترنت آورد. در هنگام اتصال از طریق اترنت به نکات زیر توجه کامل داشته باشید:

  • کلاس IP ماژول های شبکه کاملا یکسان باشد و هیچ گونه IP تکراری روی سیستم نداشته باشید.
  • User Manual های هر ماژول یا دفترچه راهنمای کاربر هر ماژول را به طور کامل مطالعه کنید.
  • در صورت امکان فایروال سیستم را غیر فعال کنید.

در دفترچه راهنمای کاربری ماژول RTU-EN01 که مطالعه کنید میبینید که یک سری دیتا رجیستر اختصاص داده شده است. با توجه به اینکه لیست رجیسترها خیلی طولانی است توصیه می کنیم به خود User Manual مراجعه کنید که به قسمت های زیر تقسیم بندی شده است:

  • Basic Registers یا BR
  • Explanations on BR
  • External Input Contacts یا RX
  • External Output Contacts یا RY
  • Control Registers for Extension Modules یا RCR
  • IF-THEN Registers یا IF
  • Timer Setup Registers یا TS
  • Word Devices & Bit Devices for Timers یا T
  • Counter Setup Registers یا CS
  • Word Devices & Bit Devices for Counters یا C
  • Real-Time Clock (RTC) Registers (RS)
  • Bit Devices for RTC یا R
  • Monitor Bit Registers یا MB
  • Monitor Word Registers یا MW

در این مرحله قصد داریم با کمک دستور ETHRW دیتا رجیسترهای ماژول RTU-EN01 را به کمک پی ال سی DVP-12SE بخوانیم. مثلا فرض کنید ما می خواهیم Model Name ماژول مدنظرمان را در رجیستر D10 ببینیم. در داخل User Manual ماژول RTU-EN01 جدولی مربوط به آدرس های مدباس قرار گرفته که با توجه به آن رجیستر مدنظر را به شکل Hex فراخوانی می کنیم.

جدول ماژول RTU-EN01-User-Manual

با توجه به جدول بالا مشاهده می کنید که رجیستر و جدول BR ها اگر بخواهیم رجیستر BR#0 را بخوانیم می توانیم Model Name آن را ببینیم:

Model Name رجیستر BR#0

اکنون یک ماژول DVP-04PT به آن اضافه می کنیم و با توجه به جدول CR# در User Manual کارت DVP-04PT و جدول بالا آدرس Hex مربوط به CR#0 که Model Name کارت DVP 04PT است، عدد H3000 می باشد.

جمع بندی مطالب

در این مطلب در خصوص ارتباط دو پی ال سی دلتا از طریق اترنت اطلاعات کاملی را به شکل تصویری در اختیار شما قرار دادیم. در ادامه شما می توانید فیلمی را مشاهده کنید که اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار می دهد. ضمنا اگر برای خرید پی ال سی دلتا قصد اقدام دارید، شرکت آزند اتوماسیون به عنوان نماینده رسمی محصولات دلتا در تهران و مشهد با تنوع بالایی از محصولات و قیمت مناسب در خدمت شماست.

امتیاز شما به این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *