آموزش سیم بندی پی ال سی دلتا به صورت جامع

روش و نحوه سیم بندی پی ال سی دلتا یکی از مهمترین مواردی است که قبل از کار و حتی خرید پی ال سی دلتا باید یاد گرفته باشید. سیم بندی PLC دلتا کار دشواری نیست اما لازمه آن این است که شما بتوانید دیتاشیت هر پی ال سی را بخوانید. در این مطلب می خواهیم به شکل تصویری و کامل به شما آموزش دهیم که چطور باید سیم بندی plc دلتا را انجام دهید پس با ما همراه باشید.نحوه سیم کشی کشی پی ال سی زیمنس در مقاله دیگری بررسی کردیم.
نحوه سیم بندی پی ال سی دلتا
قبل از اینکه به طور کامل شیوه سیم بندی را در پی ال سی های دلتا بررسی کنیم باید به دو نکته دقت داشته باشید. همانطور که از اسم آموزش این مطلب مشخص است صرفا برای پی ال سی های دلتا کاربرد دارد. نکته دوم این است برخی موارد در سیم بندی همه پی ال سی ها مشترک است که ابتدا به این موارد می پردازیم.
نحوه سیم بندی ورودی های پی ال سی
ورودی پی ال سی برندهای مختلف سه بخش دارد که عبارتند از:
تغذیه پی ال سی
تغذیه پی ال سی ها شاید 24 یا 220 ولت از نوع AC و یا غیره باشد که از منبع تغذیه انرژی لازم برای کار را دریافت کرده و به PLC می دهد تا روشن شود.
ورودی COM
ورودی COM یا همان ورودی مشترک، سطح ولتاژ مرجع را برای تشخیص فرمان های ورودی های پی ال سی تعیین می کند. به عبارت دیگر اگر به طور مثال به ورودی COM صفر ولت بدهیم، اگر ولتاژ پایه های ورودی به 24 ولت برسد، پی ال سی متوجه آمدن فرمان شده و ورودی مدنظر را فعال می کند. از طرفی اگر به ورودی COM 24 ولت بدهیم موقعی پی ال سی متوجه فعال شدن ورودی اش خواهد شد که ولتاژ منفی یا صفر به ورودی مربوطه رسیده باشد.
پایه های ورودی
همانطور که متوجه شدید اگر بین پایه های ورودی و پایه COM در PLC اختلاف ولتاژ ایجاد شود پایه مربوطه در برنامه PLC فعال شده و وضعیت ورودی ها تغییر می کند. بنابراین توصیه می کنیم هنگام سیم بندی پی ال سی دلتا، سر سیم زدن به این سیم ها و محکم کردن در پایه های ورودی را دستور کار خود قرار دهید.
بنابراین دقت کنید که حتما برای ورودی های پی ال سی که با ورودی DC کار می کنند، اختلاف ولتاژ بین ورودی COM و پایه های ورودی ایجاد کنید. عموما نیز شکل سیم بندی به نحوی است که ولتاژ منفی به ورودی COM پی ال سی و ولتاژ مثبت به پایه های ورودی می رسد تا هر زمان که وضعیت ورودی ها تغییر پیدا کرد، در برنامه هم این تغییرات اعمال شود.
شیوه متصل کردن سنسور به پی ال سی
در این قسمت یاد می گیرید که چطور یک سنسور را به پی ال سی وصل کنید. همانطور که در مثال و شکل زیر مشاهده می کنید یک سنسور القایی PNP و یک کلید فشاری PB به پایه های ورودی 0.00 و 0.01 در PLC وصل شده است. نکته مهمی که در این مثال وجود دارد این است که سنسورهای PNP برای تغذیه به دو رشته سیم مثبت و منفی نیاز دارند. از طرفی سنسورهای القایی سیم سومی هم دارند که هر زمان جسمی را Sense کنند ولتاژ مثبت روی آن می اندازند. به عبارت دیگر این سنسورها در بخش خروجی به ما ولتاژ مثبت می دهند که همان ورودی پی ال سی ماست.
بنابراین طبق توضیحات بالا متوجه شده اید که ولتاژ مثبت برای گرفتن ورودی روی PLC است و ولتاژ منفی برای پایه COM است و ولتاژ مثبت را از سنسور و کلیدها روی پایه های ورودی می آوریم.
نحوه سیم بندی پی ال سی دلتا سری AS
بعد از آماده سازی سخت افزار، نرم افزار، ابزارها و متریال های پی ال سی دلتا سری AS و نصب ماژول ها و بلوک های ترمینال نوبت به سیم بندی می رسد.
بعد از اینکه ماژول ها نصب شدند، شیوه سیم بندی ماژول ها در پی ال سی دلتا به شکلی است که در ادامه توضیح خواهیم داد. دقت داشته باشید که حتما ماژول منبع تغذیه و ماژول آنالوگ سیم بندی شده باشند. قبل از سیم بندی ماژول ها نیز حتما منبع تغذیه خاموش و بدون برق باشد. شکل کلی سیم بندی plc دلتا سری AS به شرح زیر است:
سیم بندی این نوع پی ال سی ها به چند بخش تقسیم می شود که در ادامه توضیح می دهیم:
سیم بندی ماژول منبع تغذیه
جریان متناوب ولتاژ ورودی در محدوده 100 ولت AC تا 240 ولت AC است. حتما منبع تغذیه را به ترمینال های L و N وصل کنید. در صورتی که منبع تغذیه با ولتاژ 110 ولت AC یا 220 ولت AC را به ترمینال های ورودی +24V و 24G وصل کنید، پی ال سی آسیب خواهد دید.
اگر قطعی برق کمتر از 10 میلی ثانیه طول بکشد، پی ال سی بدون اینکه مشکلی پیدا کند به کار خود ادامه خواهد داد اما اگر قطعی برق طولانی تر شود یا اگر ولتاژ منبع تغذیه کاهش پیدا کند، پی ال سی از کار خواهد افتاد و خروجی نخواهید داشت. هر زمان که منبع تغذیه به حالت اولیه برگردد، عملکرد پی ال سی دوباره از سر گرفته خواهد شد. باید دقت داشته باشید که موقع نوشتن برنامه، رله های کمکی و رجیسترهای کمکی در پی ال سی وجود دارند.
لطفا از کابل های تک هسته ای یا دو هسته ای به قطر 22AWG~18AWG با ترمینال هایی با نوع پین کمتر از 2 میلیمتر استفاده کنید. فقط از سیم های مسی رسانا با دمای 75/60 درجه سانتیگراد استفاده کنید.
سیم بندی ماژول ورودی دیجیتال
سیگنال ورودی، ورودی برق جریان مستقیم است. سیم بندی ورودی های دیجیتال هم به شکل SINKING و هم SOURCING امکان پذیر است که هر دو روش را در شکل زیر می بینید:
SINKING
SOURCING
سیم بندی ماژول خروجی دیجیتال
واحد خروجی می تواند از نوع خروجی رله ای و خروجی ترانزیستوری باشد (N-channel و P-channel) که نحوه سیم بندی پی ال سی دلتا با ماژول های خروجی از هر دو نوع را مشاهده می کنید:
خروجی رله ای
خروجی ترانزیستوری
سیم بندی ماژول ورودی/خروجی آنالوگ
در سیم بندی plc دلتا نوبت به آموزش سیم بندی ماژول ورودی/خروجی آنالوگ می رسد که مطابق شکل زیر است و در ادامه نکاتی را بیان خواهیم کرد:
حتما از کابل های روکش دار استفاده کنید تا کابل های سیگنال ورودی آنالوگ از سایر کابل های برق ایزوله گردد. در صورتی که ماژول به سیگنال جریان متصل شود، ترمینال های Vn+ و In+ که n=0~4 است باید اتصال کوتاه شوند.
اگر موج دار شدن در ولتاژ ورودی باعث ایجاد تداخل نویزی با سیم بندی شود، حتما ماژول را به خازنی متصل کنید که ظرفیت آن بین 0.1 میکروفاراد و 0.47 میکروفاراد بوده و با ولتاژ کاری 25 ولت عمل می کند. FE کابل روکش دار باید به ارت وصل شود. لطفا ترمینال را به ارت وصل کنید. از همین دستورات گفته شده برای CHx هم استفاده نمایید. قطر کابلی که استفاده می کنید حتما بین 22 تا 24 AWG یعنی معادل 1 میلی متر باشد. لطفا کابل مورد استفاده تک هسته ای یا دو هسته ای باشد. دمای سیم مسی هادی باید 75/60 درجه سانتیگراد باشد.
سیم بندی منبع تغذیه پی ال سی دلتا سری AS
بعد از اینکه کل سیم بندی PLC دلتا سری AS تمام شد، ماژول CPU باید برق رسانی شود اما قبل از اینکه برق این ماژول را تأمین کنید حتما مطمئن شوید که روی حالت STOP باشد. ماژول CPU موقعی که به جریان برق وصل باشد شروع به کار خواهد کرد.
با توجه به اینکه هیچ گونه پیکربندی سخت افزاری در ماژول CPU وجود ندارد، علامت ارور LED بعد از اینکه چک کردن کامل شد، روشن خواهد شد بنابراین یک اتفاق طبیعی و رایجی است که موقتا می توان به آن توجهی نکرد.
نحوه سیم بندی قطعات و ماژول های توسعه در پی ال سی دلتا
در ادامه این مطلب به بررسی نحوه و شکل سیم بندی ماژول ها در پی ال سی دلتا همراه با عکس می پردازیم:
- سیم بندی پی ال سی دلتا
- سیم بندی پی ال سی دلتا DVP12SE11
- سیم بندی پی ال سی دلتا DVP14SS211
- سیم بندی پی ال سی دلتا DVP-SE PNP
- سیم بندی پی ال سی دلتا DVP-16SP11T NPN
- سیم بندی پی ال سی دلتا DVP-12SA2
- سیم بندی ماژول توسعه DVP-04AD-S
- سیم بندی پی ال سی دلتا DVP-16SP11R
- سیم بندی ماژول توسعه DVP- 06XA-S
- سیم بندی ماژول توسعه DVP-16SP11 به شکل NPN
- سیم بندی ماژول توسعه DVP-16SP11 به شکل PNP
UP و ZP در پی ال سی دلتا سری DVP
در هنگام سیم کشی پی ال سی دلتا در بخش خروجی با UP و ZP مواجه خواهید شد. این دو بخش برای این است که متوجه شوید سیم کشی خروجی های دیجیتال به شکل NPN خواهد بود یا PNP. در صورتی که وسیله ای که می خواهیم به خروجی پی ال سی وصل کنیم باید به شکل PNP باشد پس کارت هم باید به شکل NPN سیم کشی شود و برعکس.
برای وصل کردن کارت به شکل NPN باید به صورت زیر عمل کرد:
ولتاژ 24+ ولت را به UP و صفر ولت را به ZP و مصرف کننده ها را به خروجی ها سیم کشی کنید و سر دیگر آنها را به 24+ ولت وصل کنید. اما
در حالت که بخواهید کارت را به شکل PNP سیم کشی کنید به روش زیر باید عمل کرد:
ولتاژ صفر ولت را به UP و 24+ ولت را به ZP و مصرف کننده ها را به خروجی سیم کشی کنید و سر دیگر آنها را به صفر ولت متصل کنید.
در پی ال سی های دلتا مدل ترانزیستوری، تقریبا اکثریت قریب به اتفاق همه آنهایی که در بازار ایران هستند از نوع خروجی منفی یا NPN بوده و در صورتی که به حالت PNP یا مثبت سیم کشی کنید خواهند سوخت یا کار نخواهند کرد. بنابراین UP را به 24+ ولت و ZP را به 24 ولت منفی وصل کنید. + مصرف کننده به شکل مستقیم وصل شود و منفی را به خروجی های Y0 تا Yn وصل کنید تا موقعی که فعال می شود خروجی مصرف کننده فعال گردد.
ساختار خروجی در پی ال سی دلتا برای سیم بندی
موقع سیم بندی PLC دلتا در بخش خروجی، باید توجه داشته باشید که ساختار خروجی سه شکل است:
- نوع رله ای
- نوع ترانزیستوری با ترانزیستور PNP
- نوع ترانزیستوری با ترانزیستور NPN
نوع رله ای
در نوع رله ای فرمان توسط میکروکنترلر داخل پی ال سی به رله های کوچک داخل خود پی ال سی داده می شود که اکثرا توان تحمل قطع و وصل ولتاژ 220 ولت و جریان حداکثر 2 آمپری را دارند.
کنتاکت های باز رله به سمت بیرون پی ال سی هدایت شده و بنابراین امکان قطع و وصل جریان وسیله دیگر فراهم است اما عملا هیچ یک از این رله ها به خاطر پایین بودن جریان قطع و وصل استفاده نمی شوند به همین دلیل از رک رله به شکل سوکتی در توان بالا با قابلیت تعویض راحت استفاده می کنیم.
در سیم بندی پی ال سی دلتا در بخش خروجی رله ای باید یک سمت همه رله ها را به هم وصل کرده و به شکل ورودی مشترک به بیرون از پی ال سی هدایت کنید. استفاده کننده می تواند ولتاژ 24+ را به سر مشترک رله ها وصل کند و از خروجی هر رله برای فرمان به رک رله استفاده نماید. سر دیگر رک رله هم باید به ولتاژ صفر یا GND وصل شود.
عیب پی ال سی های رله ای سرعت پایین و محدودیت در تعداد دفعات قطع و وصل رله هاست بخاطر همین در شرایطی که نیاز به سرعت بالا و تعداد دفعات بالای قطع و وصل داریم استفاده نمی کنیم پس در خرید دقت کنید. اما این مدل برای ایزوله ساختن خروجی و استفاده برای جریان های بالا مناسب است.
2 و 3- نوع ترانزیستوری
خروجی های ترانزیستوری سرعت خیلی بالایی دارند و برای درایو کردن، راه اندازی استپر موتور و سروو موتور، دستگاه های تولیدی که قسمت های مختلف آنها نیاز به قطع و وصل های زیادی دارند مناسب هستند. در سیم بندی این نوع پی ال سی دلتا دقت کنید که مدل NPN سیم زمین یا GND را توزیع کرده و مدل PNP برق 24+ را توزیع می کند. به عبارت دیگر سیم مشترک یا COM در مدل NPN به زمین و سیم مشترک در نوع PNP به برق 24 ولت مثبت وصل می گردد.
نکات مهم سیم بندی پی ال سی دلتا
- تا حد امکان از کابل های کوتاه استفاده کنید
- بین تجهیزات یک سیم باید کشیده شود و از سر به سر کردن سیم ها برای طولانی تر کردن آن پرهیز کنید
- نباید در سیم بندی طوری عمل کنید که سیم ها به گونه ای خم شوند که محل خم شدگی نوک تیز شود
- باید ناحیه سیم بندی سیستم و بخش کنترلی پی ال سی به دور از سیم بندی های ولتاژ بالا باشند
- سیم بندی های ورودی و خروجی و سایر بخش ها باید از هم مجزا باشند
- سیم بندی AC و DC هم باید جدا باشد
- تمامی تجهیزات باید به زمین وصل شوند
- باید مطمئن شوید کابلی که استفاده می کنید توانایی تحمل ماکزیمم جریان را دارد
- اگر مجبور شدید سیم بندی های I/O و کابل برق را در یک داکت بگذارید حتما شیلدبندی کنید و از پلیت های فلزی استفاده نمایید.
نتیجه گیری
در این مطلب تلاش کردیم در خصوص سیم بندی پی ال سی دلتا که در دو دسته سیم بندی plc delta سری DVP که به شکل تصاویر آموزش داده شدند و سیم بندی PLC دلتا سری AS به طور مفصل صحبت کنیم هر چند نمونه ماژول توسعه هم آموزش داده شده اند. توجه داشته باشید که شما به عنوان یک متخصص و پی ال سی کار باید قابلیت دیتاشیت خوانی هم داشته باشید.
در صورتی که علاقه مندید در کسب و کار خود از فرآیندهای اتوماسیونی استفاده کنید. بهتر است برای خرید این تجهیزات اتوماسیون صنعتی از محصولات مجموعه های برند استفاده نمایید. یکی از شرکت های بزرگی که عرضه کننده محصولات plc دلتا می باشد، مجموعه توانمند آزند اتوماسیون است. شما با مراجعه به سایت آزند می توانید از کارشناسان مجموعه برای خرید مناسب ترین محصول مشاوره رایگان دریافت نمایید.
نویسندگان:
علیرضا قانع
مائده فقیهی
مهشید علینقیان
مهندس جان کارتون حرف نداره به امید موفقیت های بیشتر
سلام و و وقت بخیر؛ ممنونم از ابراز محبتتون.قطعا خودتون از کار درست های اتوماسیون دلتا هستید.
می توانید برای بررسی قیمت پی ال سی دلتا نیز علاوه بر آموزش و خدمات ؛ آزند اتوماسیون را به عنوان مرجع در نظر بگیرید.
سلام مهندس . پی ال سی ما از نوع 14ss2ترانزیستوری هست با ترمینال خروجی up zp . من میخوام به دوتا سروو درایو فرمان پالسی در مد پوزیشن بدم امکانش هست نقشه کامل برام توضیح بدین . مثلاً com این سه تا و چجوری ارتباط بدم.
سلام و وقت بخیر لطفا جهت این موارد فنی می توانید با کارشناسان آزند اتوماسیون نمایندگی پی ال سی دلتا در لاله زار تماس بگیرید.